Siirry suoraan sisältöön

Käytätkö aurinkorasvaa oikein?

Paras tapa suojautua auringolta on vetäytyä varjoon ja verhoutua kevyisiin, väljiin vaateisiin. Lisäksi tarvitaan aurinkorasvaa. Kuinka paljon sitä pitäisi käyttää ja miten usein lisätä? Entä onko edellisen kesän aurinkorasva jo vanhentunutta?

Syöpäjärjestöjen asiantuntija, syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen vastaa kysymyksiin.

Kuinka paljon on sopiva määrä aurinkorasvaa?

”Ei kannata pihistellä. Jos säästelet rasvaa, et saa sitä suojaa, joka putkilon kyljessä luvataan. Aurinkorasvaa kannattaa käyttää kunnon keko – noin 30 ml voitelukertaa kohti. Jos koko vartalon ihon voitelee, rasvaa tarvitaan 1,5-2 neliömetrin kokoiselle alueelle. ”

Kuinka usein aurinkorasvaa tulisi lisätä?

”Suojavoide on syytä lisätä hyvissä ajoin – noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Voidetta kannattaa lisätä viimeistään tunnin päästä. Jos käyt uimassa, suihkussa tai hikoilet kovasti, rasvaa itsesi uudestaan.”

Milloin Suomen olosuhteissa pitää käyttää aurinkorasvaa?

”Jos hiihtelet keväthangilla, kasvot on hyvä suojata aurinkorasvalla jo silloin. Kevään edetessä ja vaatteiden vähentyessä kannattaa suojautumista tehostaa. Toukokuusta elokuuhun auringonsäteily on intensiivisintä keskipäivän molemmin puolin, noin kello 15–16 saakka iltapäivällä. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi ylittää luvun 3. UV-indeksilukuja voi seurata esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.”

Tarvitaanko aurinkorasvaa pilvisellä säällä kesällä?

”Kyllä, koska osa UV-säteilystä tulee pilvien läpi.”

Voinko käyttää huoletta noin vuosi sitten ostamaani aurinkorasvaa?

”Monet suojavoiteet ovat kausituotteita ja vanhenevat vuodessa putkilon avaamisesta. Käyttöajan voit varmistaa pakkauksesta. Jos rasva lojuu kuumassa auringossa, se ei välttämättä säily niin pitkään kuin on ilmoitettu.”

Tarvitseeko kasvoissa käyttää vielä aurinkorasvaakin, jos kasvorasvassa on jo suojakerroin 30?

”Ei tarvitse, ellei kasvoilta ole hoidettu esimerkiksi valovauriota tai ihosyöpää.”

Voinko oleilla auringossa pidempään, jos valitsen hyvin korkean suojakertoimen?

”Aurinkosuojavoiteiden tarkoitus on suojata ihoa säteilyrasitukselta, ei rohkaista pitkittämään auringossa oleskelua. Voiteiden suoja ei ole sataprosenttinen. UV-säteilyllä on ihoon myös rappeuttavia vaikutuksia, joilta aurinkovoiteet eivät suojaa.”