Painon­hallinta

Ylipaino on yksi merkittävimmistä terveysriskeistä. Ylipaino ja lihavuus lisäävät monen syövän riskiä ja aiheuttavat myös useita muita yleisiä sairauksia.

Kun pysyttelet normaalipainossa tai pyrit siihen, voit vähentää monien sairauksien vaaraa. Keskeisiä mittareita painon tarkkailuun ovat painoindeksi (BMI) ja vyötärönympärys.

Tutkimusten mukaan painonhallinnan, terveellisen ravinnon ja riittävän liikunnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

Valtaosalla meistä suomalaisista on ylipainoa, vaikka ylipainon yleistyminen onkin vähentymässä. Painoa kertyy, kun saamme ruuasta ja juomasta enemmän energiaa kuin sitä kuluu. Näin käy nykyään huomaamatta, kun istumme suuren osan päivästä töissä, kotona ja kulkuneuvoissa. Liikkumista ei siis tule riittävästi suhteessa ruoasta ja juomasta saatuun energiamäärään.

Mitä syöpiä ylipaino aiheuttaa?

Ylipaino ja vyötärölihavuus lisäävät riskiä sairastua

  • rintasyöpään (vaihdevuosien jälkeinen)
  • paksusuolen syöpään ja peräsuolen syöpään
  • kohdunrungon syöpään
  • haimasyöpään
  • ruokatorven syöpään
  • munuaissyöpään

Ylipaino ja lihavuus lisäävät mahdollisesti myös sappirakon syövän, maksasyövän, munasarjasyövän ja aggressiivisen eturauhassyövän riskiä.

”Istumme suuren osan päivästä töissä,
kotona ja kulkuneuvoissa.”

Painoindeksin suurentuessa syöpäriski lisääntyy syöpätyypin mukaan. Kun painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (BMI > 30), syöpäriski lisääntyy merkittävästi, noin viidenneksellä normaalipainoon (BMI < 25) verrattuina. Vaikeaan lihavuuteen (BMI > 40) liittyy yli 1,5 kertaa suurempi riski sairastua syöpään.

Syövän ja lihavuuden yhteys on monimutkainen. Voidaan kuitenkin todeta, että mitä enemmän ihmisellä on rasvaa kehossaan, erityisesti vyötäröllä, sitä suurempi on hänen riskinsä sairastua tiettyihin syöpiin.