Siirry suoraan sisältöön

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu yli 3000 henkilöä.

Osallistu seulontaan

Suomessa kunnat järjestävät maksutta seulontaa. Järjestettyihin syöpäseulontoihin osallistuminen on tehokas tapa vähentää tiettyjen syöpien riskiä.

Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa.

Kenelle suolistosyövän seulontaa järjestetään ja miksi?

Suolistosyövän seulonta käynnistyy Suomessa vuonna 2022, jolloin seulontaan kutsutaan koko maassa kaikki 60–68-vuotiaat miehet ja naiset. Seulonta laajenee vähitellen niin, että lopulta seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat miehet ja naiset kahden vuoden välein, koska suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä.

Suolistosyövän seulonta

1.

Kutsu kotiin. Turvakielto estää kutsun lähettämisen, joten silloin tulee olla itse yhteydessä seulonnan toteuttajaan. Voit ottaa näytteen koska tahansa sinulle sopivaan aikaan.

2.

Seulontanäyte otetaan itse kotona wc-käynnin yhteydessä. Testiputki postitetaan valmiiksi maksetussa palautuskuoressa seulontalaboratorioon.

3.

Näyte tutkitaan laboratoriossa. Siitä etsitään verta, jota ihmissilmin ei voi havaita.

4.

Vastaus tulee kotiin postitse.

4a.

Tulos normaali – seuraava kutsu kahden vuoden kuluttua.

4b.

Näytteessä on verta. Jos näytteestä löytyy verta, vastauskirjeessä on ohje yhteyden ottamisesta kotikunnan seulontahoitajaan. Seulontahoitajan kanssa sovitaan verenvuodon syyn selvittämisestä.

Noin neljällä henkilöllä sadasta testitulos on positiivinen eli ulosteessa on verta. Se ei välttämättä ole merkki syövästä, mutta veren syy täytyy selvittää.

5.

Kolonoskopiatutkimus Seulonnan jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Tutkimuspaikka (terveyskeskus tai sairaala) antaa tarkat ohjeet kolonoskopiasta. Kolonoskopiassa käytetään taipuisaa tähystintä. Sen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa esiasteita.

6.

Hoito Jos jatkotutkimuksissa todetaan syöpä, saat tarvittavat hoidot.

Lue lisää suolistoseulonnasta(avautuu uudessa ikkunassa).

Lue suolistosyövästä Kaikki syövästä -sivustolta.