Siirry suoraan sisältöön

Kohdunkaulan syövän seulonta

Suomessa hyvinvointialueet järjestävät maksutta kohdunkaulan syövän seulontaa tietyn ikäisille naisille. Syöpäseulontaan osallistuminen on tehokas tapa vähentää syöpäriskiä.

Kenelle  ja miksi?

Kaikki 30-65 -vuotiaat saavat kutsun viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat kutsutaan.

Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio. Alle 25-vuotiaita ei kannata seuloa, koska nuorilla 90 prosenttia HPV-infektioista paranee itsestään ja seulonnan ei ole osoitettu suojaavan syövältä tässä ikäryhmässä.

Lue lisää tilanteista, joissa seulontaan osallistuminen voi mietityttää.(avautuu uudessa ikkunassa)

Kohdunkaulan syövän seulonta

1.

Kutsu kotiin. Ajan vaihtaminen mahdollista. Turvakielto estää kutsun lähettämisen, joten silloin tulee olla itse yhteydessä seulonnan toteuttajaan.

2.

Käynti vastaanotolla. Hoitaja ottaa näytteen näytteen kohdunkaulalta. Näytteenotto voi nipistää vähän ja sen jälkeen saattaa tulla tiputteluvuotoa.

Käynnin aikana täytetään esitietolomake, jossa kysytään milloin edelliset kuukautiset alkoivat, mitä ehkäisyä (tai hormonikorvaushoitoa) käytät sekä sitä, milloin olet viimeksi käynyt Papa-kokeessa ja mikä oli sen tulos.

3.

Näyte tutkitaan laboratoriossa.Siitä etsitään joko HPV-testillä korkean riskin papilloomavirusta tai solumuutoksia (perinteinen papakoe). Jos HPV-testi on positiivinen, tutkitaan seulontanäytteestä mahdollisia kohdunkaulan solumuutoksia (papakoe).

4.

Vastaus tulee kotiin postitse.

4a.

Tulos normaali – seuraava kutsu viiden vuoden kuluttua.

4b.

Tulos epäselvä tai lieväasteisia solumuutoksia (luokitus ASC-US, LSIL alle 30-vuotiailla) tai HPV-testi on positiivinen, mutta papakokeessa todetaan korkeintaan lieviä solumuutoksia, seuraava kutsu 18-24 kuukauden päästä.

4c.

Jos löytyy syöpäepäily tai vahvempia solumuutoksia (ASC-H, HSIL, AGC-FN, AGC-NOS, LSIL 30 vuotta täyttäneillä tai toistuva ASC-US ) kutsutaan kolposkopiaan.

Kolposkopia on emättimen ja kohdunsuun tähystystutkimus, joka tehdään sairaalan poliklinikalla.  Kolposkopiassa kohdunsuu käsitellään etikalla ja eri värisinä näkyvistä muutoksista otetaan kudosnäyte.

Vaikka saisit kutsun kolposkopiaan, on lähes aina kyse lievästä muutoksesta, joka ei ole syöpä eikä edes syövän esiaste.

5.

Jos kolposkopiassa otettavissa kudosnäytteissä löytyy esiastemuutoksia, tulee kutsu toimenpiteeseen, jossa muutosalueet poistetaan.
Mitä seulontaohjelma tarkoittaa, miksi seulontaan kannattaa osallistua? Katso erikoislääkäri Pekka Niemisen ja Petra Makkosen (lääketieteen lisensiaatti, tutkija) keskustelu aiheesta:

Mitä seulontaohjelma tarkoittaa, miksi seulontaan kannattaa osallistua? Katso erikoislääkäri Pekka Niemisen ja Petra Makkosen (lääketieteen lisensiaatti, tutkija) keskustelu aiheesta:

 

Lue lisää kohdunkaulan syövästä Kaikki syövästä -sivustolta

Kohdunkaulan syöpä(avautuu uudessa ikkunassa)

Lue Niina Rädyn tarina

Lue lisää Kohdunkaulan syövän seulonnasta Syöpärekisterin sivuilta