Tupakka­tuotteet

Jopa joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Ilman tupakkaa eläminen onkin tehokkain tapa ehkäistä syöpää. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Tupakka, nuuska, sähkösavuke ja vesipiippu

Noin joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia. Tupakan käyttö on Suomessa ja koko maailmassa tärkein ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja.

Tupakkatuotteet ovat pitkälle kehitettyjä tuotteita, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät riippuvuutta. Tupakkatuotteisiin kuuluvat mm. savukkeet, sikarit, piippu, erilaiset nuuskat ja vesipiippu.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita.

”Kaikki tupakkatuotteet
ovat haitallisia.”

Myös muut nikotiinituotteet kuten sähkösavuke ja e-shisha aiheuttavat riippuvuutta ja ovat haitaksi terveydelle.

Hyvä uutinen on se, että tupakoivien määrä on vähentynyt Suomessa. Vuonna 2014 aikuisista tupakoi päivittäin 16 prosenttia, miehet hiukan useammin kuin naiset. Muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeen ja nuuskan, käyttö on kuitenkin viime vuosina yleistynyt huolestuttavasti.