Siirry suoraan sisältöön

Tarkkaile rintojasi

Seulontaan osallistuminen on tehokkain keino havaita rintasyöpä varhaisessa vaiheessa. Joskus rinnassa voi havaita itse epätavallisen muutoksen. Tällöin muutos rinnassa on syytä tutkituttaa.

Mitä jos huomaan rinnassa huolestuttavan muutoksen?

On hyvä tuntea rintansa ja se, miltä ne normaalisti tuntuvat ja näyttävät. Jos itse havaitset tai joku toinen huomaa epätavallisia muutoksia rinnassa, kannattaa varata aika lääkärille omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta tai hakeutua yksityiselle lääkäriasemalle. Toimi näin havaitessasi muutoksia rinnoissasi, vaikka olisit juuri käynyt tai olisit lähi-aikoina menossa seulontaan.

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. On hyvä muistaa, että rinnoissa voi esiintyä monenlaisia hyvänlaatuisia muutoksia kuten kystia, sidekudoskyhmyjä tai rauhaskudoksen epätasaisuutta. Muutokset rinnoissa eivät aina johdu syövästä. Kaikki uudet muutokset rinnoissasi on syytä kuitenkin tutkituttaa.

Muutokset, jotka vaativat tutkimuksia:
• kyhmy rinnassa tai kainalossa
• rinnan muodon muutos
• rinnan ihon sisäänvetäytymä
• ihottuma tai rikkouma nännipihassa
• nännin sisäänvetäytymä tai erite nännistä
• rinnan punoitus tai turvotus

Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa. Seulontaan osallistuminen kannattaa aina. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä paremmin se on hoidettavissa.

Lue lisää: Rintasyövän seulonta

Mikäli tiedät kuuluvasi erikoissairaanhoidon keskikorkean tai korkean riskin ryhmään, saat ohjeet rintojen seurantaan erikoissairaanhoidosta.

Rintasyöpä on yleisin naisilla, mutta myös miehet ja muunsukupuoliset voivat sairastua siihen.

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta: Rintasyöpä