Tarkkaile rintojasi

Rintasyövän yleisin oire on kivuton kyhmy rinnassa. Kyhmy voi saada naisen huolestumaan. Rinnassa tuntuva kyhmy ei kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan kyhmy voi olla hyvänlaatuinen muutos kuten kysta, sidekudoskyhmy tai epätasaista rasvakudosta.

Kaikkien naisten kannattaa tutkia ja tunnustella rintojaan säännöllisesti iästä riippumatta. Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä aina kuukautisten jälkeen, ja vaihdevuosien jälkeenkin kerran kuukaudessa. Rinnat tunnustellaan sormin painelemalla sekä istuma- tai seisoma-asennossa että makuuasennossa.

Tarkemmat ohjeet rintojen tarkkailuun:

Tule tutuksi rintojesi kanssa (Promama)

Varaa aika viipymättä lääkärin vastaanotolle, jos rintarauhasen rakenne muuttuu tai rinnassa tuntuu kyhmy tai kovettuma.

Rintakyhmyn tai rintojen kuvantamistutkimuksessa näkyvän löydöksen luonne selvitetään lääkärissä ns. kolmoisdiagnostiikan avulla: lääkäri tunnustelee rinnat, rinnoista tehdään kuvantamistutkimukset (mammografia ja ultraäänitutkimus) ja kyhmystä otetaan kudosnäyte.

Jos kaikki edellä mainitut kolmoisdiagnostiikan osat viittaavat hyvälaatuiseen, laaditaan seurantasuunnitelma. Seurannaksi voi riittää ohje rintojen omatarkkailusta eli rintojen omatoimisesta tunnustelusta.

Myös järjestettyihin mammografiaseulontoihin kannattaa aina osallistua

Rintasyövän seulonta (Syöpärekisteri)

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta

Rintasyöpä

Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteen, joka kertoo rintasyövän ehkäisystä. Esite löytyy täältä:

Esitteet