Siirry suoraan sisältöön

Tarkkaile rintojasi

Rintasyövän yleisin oire on kivuton kyhmy rinnassa. Se ei kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan kyseessä voi olla myös hyvänlaatuinen muutos. Uusi rintalöydös on aina syytä tutkituttaa.

Tutki rintasi

Suuri osa rintasyövistä todetaan naisen itsensä löytämän muutoksen perusteella, joten omat rintansa on hyödyllistä tuntea. Opettele tuntemaan rintasi tunnustelemalla ja katsomalla. Jos löydät huolestuttavan muutoksen, varaa aika lääkärin vastaanotolle.

Jos olet 50–69-vuotias, saat kutsun mammografiaseulontaan kahden vuoden välein. Seulontaan osallistuminen kannattaa, koska sen myötä syöpä on mahdollista löytää jo oireettomana.

Katsele rintojen

  • kokoa
  • muotoa
  • ihon väriä
  • nännien väriä ja muotoa

 

Asetu ylävartalo paljaana peilin eteen. Katsele rintoja siten, että pidät kädet ensin  ylhäällä ja sitten alhaalla. Tarkista, miltä rinnat näyttävät edestä, alta ja sivuilta. Kokeile, tuleeko nännistä eritettä, kun puristat sitä.

Tunnustele

Rintarauhasen tunnusteluonnistuu parhaiten selinmakuulla, mutta voit tehdä sen myös seisaallaan suihkussa, jolloin iho on liukas saippuasta.

Painele koko rinta kehämäisesti sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Tutki myös kainalot.

Tutki kumpikin rinta kolmessa asennossa käsi ylhäällä, käsi suorana sivulla ja alhaalla vartalonmyötäisesti.

Muutokset, jotka vaativat jatkotutkimuksia

  • kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • rinnan muodon muutos
  • rinnan ihon sisäänvetäytymä
  • ihottuma tai rikkouma nännipihassa
  • nännin sisäänvetäytymä tai erite nännistä
  • rinnan punoitus tai turvotus

Jos löydät huolestuttavan muutoksen, varaa aika lääkärin vastaanotolle

Rinnoissa voi esiintyä myös monenlaisia hyvänlaatuisia muutoksia kuten kystia, sidekudoskyhmyjä tai rauhaskudoksen epätasaisuutta. Kaikki uudet rintalöydökset on kuitenkin syytä tutkituttaa.

Rintakyhmyn tai rintojen kuvantamistutkimuksessa näkyvän muutoksen luonne selvitetään ns. kolmoisdiagnostiikan avulla: lääkäri tunnustelee rinnat, rinnoista tehdään kuvantamistutkimukset (mammografia ja ultraäänitutkimus) ja tarvittaessa otetaan kudosnäyte.

Mammografiaseulonnoissa löydetään noin 40 prosenttia kaikista rintasyöpätapauksista, useimmiten jo ennen kuin niistä on ilmennyt mitään oireita. Seulontaan osallistuminen kannattaa aina, koska se vähentää merkittävästi rintasyöpäkuoleman riskiä.

Tule tutuksi rintojesi kanssa (Tunne rintasi -yhdistys)(avautuu uudessa ikkunassa)

Rintasyövän seulonta(avautuu uudessa ikkunassa)

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta:

Rintasyöpä(avautuu uudessa ikkunassa)

Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteen, joka kertoo rintasyövän ehkäisystä. Esite löytyy täältä:

Esitteet(avautuu uudessa ikkunassa)