Tarkkaile rintojasi

Rintasyövän yleisin oire on kivuton kyhmy rinnassa. Kyhmy voi saada naisen huolestumaan. Rinnassa tuntuva kyhmy ei kuitenkaan aina tarkoita syöpää, vaan kyhmy voi olla hyvänlaatuinen muutos kuten kysta, sidekudoskyhmy tai epätasaista rasvakudosta.

Kaikkien naisten kannattaa tutkia ja tunnustella rintojaan säännöllisesti iästä riippumatta. Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä aina kuukautisten jälkeen, ja vaihdevuosien jälkeenkin kerran kuukaudessa. Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu.

Tarkemmat ohjeet rintojen tarkkailuun:

Tule tutuksi rintojesi kanssa (Tunne rintasi -yhdistys)

Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa. Syöpäkyhmy on useimmiten kivuton, mutta se voi myös aiheuttaa rinnassa kipua tai pistelyä. Oireita voivat myös olla rinnan ihon tai nännin sisään vetäytymä, rinnan punoitus, kuumotus tai koon kasvu, rinnan ja erityisesti nännipihan ihottuma sekä kirkas tai verinen nännierite.

Kaikki muutokset eivät ole rintasyöpää, mutta jos havaitset rinnoissasi poikkeavan muutoksen, ota yhteys lääkäriin.

Rintakyhmyn tai rintojen kuvantamistutkimuksessa näkyvän löydöksen luonne selvitetään lääkärissä ns. kolmoisdiagnostiikan avulla: lääkäri tunnustelee rinnat, rinnoista tehdään kuvantamistutkimukset (mammografia ja ultraäänitutkimus) ja kyhmystä otetaan kudosnäyte.

Jos kaikki edellä mainitut kolmoisdiagnostiikan osat viittaavat hyvälaatuiseen, laaditaan seurantasuunnitelma. Seurannaksi voi riittää ohje rintojen omatarkkailusta eli rintojen omatoimisesta tunnustelusta.

Myös järjestettyihin mammografiaseulontoihin kannattaa aina osallistua.

Rintasyövän seulonta

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta:

Rintasyöpä

Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteen, joka kertoo rintasyövän ehkäisystä. Esite löytyy täältä:

Esitteet