Aurinko

Auringon lämmöstä ja valosta nauttiminen on monelle kesän ja lomamatkan kohokohta. Auringon säteilyn kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Runsas UV-säteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa, vaikka aurinko ei täällä paahdakaan yhtä kuumasti kuin etelän lämpimissä maissa.

Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Ensisijainen keino suojautua auringon säteilyltä on pysytellä varjossa.

Mitä syöpää UV-säteilty aiheuttaa?

UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää, kuten melanoomaa, okasolusyöpää ja tyvisolusyöpää. Auringon UV-säteily on tärkein ihosyövän riskitekijä. Ihon toistuva palaminen ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä.

Ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Tämä johtuu väestön ikääntymisestä, mutta myös siitä, että auringossa oleskellaan enemmän vähissä vaatteissa.

Melanooma

Melanooma on vaarallisin ihosyöpä, koska se leviää nopeasti lähettäen etäpesäkkeitä. Melanooman riskiä lisää erityisesti ihon palaminen nuorella iällä. Sen vaaraa lisää myös runsas auringonotto ja solariumin käyttö.

Melanooma eli tummasolusyöpä on ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa. Ihomelanooma kehittyy tyypillisesti vartalon tai raajojen ihoon. Muista ihosyövistä poiketen melanoomaa esiintyy myös suhteellisen nuorilla ihmisillä.

Melanoomaan sairastumisen riski on suurin niillä, joilla on:

  • vaalea iho, joka palaa helposti (ihotyyppi 1 ja 2)
  • punainen tai vaalea tukka ja vaaleat silmät
  • paljon luomia tai pisamia
  • suvussa ollut melanoomaa (perinnöllisyys)
  • iho palanut auringossa toistuvasti

Usein melanooma syntyy uutena luomena tai ihomuutoksena. Arviolta joka kolmas melanooma alkaa jo olemassa olevasta luomesta. Jos iholla oleva luomi muuttaa ulkonäköään tai löydät uuden epäilystä herättävän luomen, käy näyttämässä sitä aina lääkärille.

Tarkkaile luomiasi

Muut ihosyövät

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä (basaliooma) kehittyvät pitkäaikaisen aurinkoaltistuksen seurauksena useimmiten vanhemmille ihmisille. Näitä syöpiä esiintyy pääasiassa kasvoissa ja käsissä, eli alueilla, jotka ovat jatkuvasti alttiina auringon säteilylle. Tyvisolusyöpä on ihosyövistä yleisin, mutta myös vaarattomin, koska se esiintyy paikallisena eikä lähetä etäpesäkkeitä. Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä (basaliooma) ovat yleensä hyväennusteisia.

Lue lisää ihosyövistä Kaikki syövästä -sivustolta

Ihosyövät