Siirry suoraan sisältöön

Rintasyövän seulonta eli mammografia

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu yli 5000 naista. Noin  40 prosenttia rintasyövistä todetaan seulontatutkimuksessa.

Kenelle rintasyövän seulontaa, eli mammografiaa järjestetään ja miksi?

Suomessa kunnat järjestävät maksutta mammografiaa 50-69 vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Seulonnoilla voidaan vähentää raskaiden syöpähoitojen käyttöä ja ennen kaikkea syövän aiheuttamia kuolemia.

Alle 50-vuotiaita naisia ei seulota, koska alle 50-vuotiaiden rintakudos on yleensä tiiviimpää, jolloin syöpä ei näy yhtä hyvin mammografiakuvissa. Sen sijaan seulontaa kannattaisi laajentaa 70-74-vuotiaisiin, koska seulonta vähentää rintasyöpään kuolleisuutta myös tällä ikäluokalla.

Seulonnan avulla pyritään löytämään rintasyöpä varhaisessa vaiheessa, jolloin oireita ei vielä ole eikä kasvainta yleensä löydä käsin tunnustelemalla. Useimmiten se ei ole levinnyt imusolmukkeisiin eikä muualle elimistöön. Tällaisen kasvaimen ennuste on hyvä, eli tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

Kahden vuoden välein tehtävän seulonnan on todettu vähentävän kuolleisuutta rintasyöpään. Osa rintasyövistä löytyy seulontojen välissä, mutta vuosittainen tutkimus ei lisäisi rintasyöpäseulonnan vaikuttavuutta.

 

 

Rintasyöpäseulonta

1.

Saat kutsun kotiin postitse. Jos aika ei sovi, sen voi vaihtaa puhelimitse tai verkossa. Turvakielto estää kutsun lähettämisen, joten silloin tulee olla itse yhteydessä seulonnan toteuttajaan.

2.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiatesti on rintojen röntgentutkimus, jossa rinnat asetetaan puristelevyn väliin ja rinnoista otetaan yhden tai useamman suunnan röntgenkuvat.

3.

Kaksi radiologia tutkii kuvat.

4a.

Vastaus tulee kotiin postitse, jos tulos on normaali

4b.

Jos kuvissa on muutoksia saatu kutsun puhelimitse tai postitse jatkotutkimuksiin

Noin kolme henkilöä sadasta kutsutaan jatkotutkimuksiin. Useimmilla jatkotutkimuksiin kutsutuista on hyvänlaatuinen muutos, joka ei edellytä toimenpiteitä.

Jatkotutkimuksia ovat mm. lisämammografiakuvat, ultraäänitutkimus, nesterakkulan tyhjennys ja kuvaus (pneumokystografia), vuotavan maitotiehyeen varjoainekuvaus (duktografia) sekä ohutneula- (solunäyte) ja paksuneulanäytetutkimus (kudosnäyte) tai näiden yhdistelmät.

5.

Mikäli jatkotutkimuksissa ei voida sulkea pois syövän mahdollisuutta, tutkittava henkilö saa lähetteen sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen kasvaimen lopullisen laadun selvittämiseksi. Noin 20 prosentilla jatkotutkimuksiin lähetettävistä löytyy rintasyöpä.

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta

Rintasyöpä(avautuu uudessa ikkunassa)

Lue lisää rintasyövän seulonnasta Syöpärekisterin sivuilta

Askarruttaako joku asia seulonnoissa? Voit kysyä lisää seulonnoista Suomen Syöpärekisterin sivuilla.