Siirry suoraan sisältöön

Naisille

Rintasyövän, munasarjasyövän ja kohdunkaulan syövän riskejä voi pyrkiä pienentämään muutamalla tavalla. Nämä tavat liittyvät hormonituotantoon, erityisesti sukupuolihormoni estrogeenin määrään kehossa. Näihin syöpien riskeihin liittyy myös tekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Hormonikorvaushoito

Vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävä hormonikorvaushoito suurentaa naisen vaaraa sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään.

Sairastumisen riski on suuri etenkin niillä, jotka ovat saaneet hormonihoitoa yli viisi vuotta.

Erityisesti sekä estrogeenia että keltarauhashormonia (progesteroni tai progestiini) sisältävä hormonihoito lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä. Pelkkää estrogeenia sisältävä hormonikorvaushoito lisää myös hieman kohdunrungon syövän riskiä.

”Riskit arvioidaan
aina yksilöllisesti.”

Hormonikorvaushoidolla voi tehokkaasti hoitaa vaihdevuosioireita. Kannattaa kuitenkin huolella harkita, onko pitkäaikaista hormonikorvaushoitoa syytä aloittaa. Oman lääkärinsä kanssa kannattaa punnita hormonihoidon hyötyjä ja haittoja.

Hormonihoidon lopettamisen jälkeen sairastumisen riski palautuu normaalille tasolle pikku hiljaa.

E-pillerit

Ehkäisypillerit, jotka sisältävät estrogeenia ja keltarauhashormonia (progesteronia), sekä pienentävät joidenkin syöpien riskiä että lisäävät tiettyjen syöpien riskiä.

Yhdistelmäpillerit lisäävät hieman rintasyövän ja kohdunkaulan syövän riskiä. Samalla ne kuitenkin pienentävät kohdunrungon syövän ja munasarjasyövän riskiä.

Riskit arvioidaan aina yksilöllisesti. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, voiko ehkäisypillerien käytöstä olla jotain vaaraa.

Imetys ja synnyttäminen

Imetyksen on todettu pienentävän jonkin verran imettävän äidin rintasyöpäriskiä ja munasarjasyövän riskiä. Mitä pidempään nainen jatkaa imetystä, sitä paremman suojan imettäminen tarjoaa.

Synnyttäminen pienentää naisten riskiä sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Mitä nuorempana nainen saa lapsia, sitä paremman suojan synnyttäminen tarjoaa. Myös useampi lasten määrä suojaa paremmin rintasyövältä.

Imetyksellä on lisäksi lukuisia muita terveyshyötyjä niin lapselle kuin äidille.

Lue lisää imetyksen hyödyistä:

Imetys (THL)(avautuu uudessa ikkunassa)

Aina lasten saamiseen tai imetykseen ei voi itse vaikuttaa. Silloin kannattaa keskittyä muihin terveellisiin elintapoihin syövän ehkäisemiseksi.

Seulonta

Suomessa naisille tarjotaan järjestettyjä kohdunkaulan syövän seulontoja ja rintasyövän seulontoja.

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän seulonta

Rintasyövän seulonta

Imetys, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Joensuu H, Roberts PJ, Kellokumpu-Lehtinen P-L, Jyrkkiö S, Kouri M, Teppo L, (2013) (toim.) Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Syöpäjärjestöjen materiaaleja:

Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteen, joka kertoo rintasyövän ehkäisystä. Esite löytyy täältä:

Esitteet

Ulkomaisia lähteitä ja materiaaleja:

Breastfeeding, European Code Against Cancer, IARC (englanniksi)

Hormones and Cancer, Cancer Research UK (englanniksi)

Hormonal therapy, European Code Against Cancer, IARC (englanniksi)