Alkoholi

Mitä enemmän alkoholia käytämme, sitä suurempi on riskimme sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö kasvattaa syöpäriskiä.

Alkoholi aiheuttaa Suomessa vuosittain arviolta jopa 1200 syöpää. Alkoholin aiheuttamat syövät ovat yleistyneet. Alkoholi onkin yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä.

Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syövän kannalta sillä ei ole mitään merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai viinaa. Ratkaisevaa on alkoholin määrä.

Mitä syöpiä alkoholi aiheuttaa?

Alkoholi voi aiheuttaa ainakin

  • suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpää
  • maksasyöpää
  • suolistosyöpää
  • rintasyöpää

Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on 2-3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa.

On hyvä huomata, että jo yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

Alkoholi vahingoittaa maksan soluja. Runsas ja pitkäaikainen alkoholinkäyttö lisää maksakirroosin riskiä. Maksakirroosi puolestaan on maksasyövän tärkein riskitekijä. 10 – 20 prosentille maksakirroosipotilaista kehittyy maksasyöpä.