Siirry suoraan sisältöön

Alkoholi

Mitä enemmän alkoholia käytämme, sitä suurempi on riskimme sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö kasvattaa syöpäriskiä.

Alkoholi aiheuttaa Suomessa vuosittain arviolta jopa 2100 syöpää. Alkoholin aiheuttamat syövät ovat yleistyneet. Alkoholi onkin yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä.

Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syövän kannalta sillä ei ole mitään merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai viinaa. Ratkaisevaa on alkoholin määrä.

Mitä syöpiä alkoholi aiheuttaa?

Alkoholi voi aiheuttaa ainakin

  • suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpää
  • maksasyöpää
  • suolistosyöpää
  • rintasyöpää

Niillä, jotka kuluttavat säännöllisesi neljä alkoholiannosta päivässä, on 2-3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Vastaava alkoholimäärä aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään. Mitä enemmän alkoholia kuluttaa, sitä suuremmaksi riski sairastua syöpään kasvaa.

On hyvä huomata, että jo yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.

Alkoholi vahingoittaa maksan soluja. Runsas ja pitkäaikainen alkoholinkäyttö lisää maksakirroosin riskiä. Maksakirroosi puolestaan on maksasyövän tärkein riskitekijä. 10 – 20 prosentille maksakirroosipotilaista kehittyy maksasyöpä.

Testaa tietosi alkoholin ja syövän yhteydestä

Alkoholi voi aiheuttaa seitsemän eri syöpää. Kuvassa ihmisen keho, esitelty mitä syöpiä alkoholi voi aiheuttaa. Mitä isompi pallo sitä enemmän kyseisiä syöpiä alkoholi voi aiheuttaa. Järjestyksessä suuremmasta pienempään määrään: rintasyöpä naisilla, suolistosyöpä, suusyöpä, ruokatorven syöpä, nielusyöpä, kurkunpääsyöpä ja maksasyöpä. Lähteenä Brown et al, British Journal of Cancer 2018.

Alkoholi kasvattaa syöpäriskiä eri tavoin. Alkoholin sisältämä etanoli on olennainen syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni.

Asetaldehydi: Alkoholin sisältämä etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi. Asetaldehydi on myrkyllinen kemikaali, joka vahingoittaa DNA:ta ja estää soluja korjaamasta näitä vahinkoja. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut sekä asetaldehydin että etanolin syöpävaaralliseksi aineeksi. Asetaldehydin tekemät vauriot aiheuttavat ainakin pään- ja kaulan alueen syöpiä sekä suolistosyöpiä.

Oksidatiivinen stressi: Alkoholin käytön seurauksena elimistön soluissa muodostuu haitallisia yhdisteitä. Nämä happea sisältävät ROS-molekyylit voivat vahingoittaa solujen rakenteita, kuten DNA:ta, mikä lisää syöpäriskiä.

Hormonit: Alkoholi lisää estrogeenin määrää elimistössä. Estrogeeni on sukupuolihormoni, joka välittää tietoja soluille muun muassa siitä, milloin niiden pitää jakautua. Epätavallisen korkea estrogeenitaso lisää naisilla rintasyövän riskiä.

Ylipaino: Alkoholi sisältää paljon turhia kaloreita. Runsas alkoholin kulutus voi johtaa ylipainoisuuteen. Lihavuuden on todettu lisäävän useiden syöpien riskiä.

Painonhallinta

Alkoholi myös ärsyttää kudoksia, etenkin suussa ja kurkussa. Tämä voi johtaa solu- ja kudosvaurioihin, joiden seurauksena syöpäriski kasvaa.

Eurooppalaiseen tasoon verrattuna alkoholinkulutus on Suomessa keskitasoa. Ongelmana on humalahakuinen juominen eli se, että suomalaiset juovat runsaasti kerralla.

”Suomessa ongelmana on
humalahakuinen juominen”

Väkevien alkoholijuomien kulutus on ollut Suomessa korkealla tasolla. Viime vuosina miedompien alkoholijuomien, kuten oluen, siiderin ja viinin kulutus, on ollut kasvussa. Suomessa on asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 500 000 alkoholin riskikäyttäjää. Miehet käyttävät alkoholia enemmän kuin naiset.

Juominen on haitallisempaa naisille ja nuorille kuin aikuisille miehille, sillä naiset ja nuoret painavat usein vähemmän kuin aikuiset miehet. Tästä syystä pienempi alkoholimäärä riittää aiheuttamaan vahinkoa ja humalatilan. Kevyemmän painon takia sama määrä alkoholia hajoaa hitaammin naisen kehossa. Näin alkoholi ehtii vaurioittaa naisen sisäelimiä, kuten maksaa, pidempään.

Naisten kehossa on lisäksi vähemmän nestettä kuin miehillä. Koska alkoholi liukenee veteen, sama määrä alkoholia riittää nostamaan naisen veren alkoholipitoisuuden korkeammaksi kuin miehellä.

Alkoholi ja tupakka

Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä on erityisen vaarallinen, sillä tupakka ja alkoholi moninkertaistavat toistensa vaikutuksen.

Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä kasvattaa olennaisesti riskiä sairastua erityisesti suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Tämä johtuu siitä, että alkoholi helpottaa tupakan haitallisten kemikaalien tunkeutumisen suun ja kaulan alueen soluihin.

Tupakoivilla ja runsaasti alkoholia käyttävillä riski sairastua syöpään on 10- jopa 100-kertainen verrattuna ihmisiin, jotka eivät tupakoi tai käytä alkoholia.

Alkoholinkäyttö on yhteydessä yli 200 sairauteen ja vammaan. Alkoholi aiheuttaa syövän lisäksi useita muitakin kansansairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta. Alkoholista aiheutuu runsaasti tapaturmia ja liikennevahinkoja. Alkoholinkäyttö onkin yleinen kuolinsyy.

Runsas alkoholinkäyttö voi aiheuttaa mielenterveysongelmia tai käyttäytymiseen liittyviä sairauksia.

Alkoholi estää useiden ravintoaineiden, kuten A-, B-, C- ja D-vitamiinien imeytymistä ja sitä, miten keho pystyy niitä hyödyntämään. Runsaasti alkoholia käyttävillä voi olla myös yksipuolinen ruokavalio, jolloin ravintoaineita saadaan muutenkin vähän.

Alkoholin käyttö vaikuttaa uneen monella tapaa heikentävästi. Itse nukahtaminen voi helpottua alkoholin nauttimisen jälkeen, mutta uni itsessään on heikkolaatuista. Alkoholiin liittyvät monet unihäiriöt esimerkiksi unettomuus, lyhyt unijakso, uniapnea ja yöunta häiritsevät jalkojen liikkeet. Alkoholi vaikuttaa uneen jo kohtuullisen käyttömäärän jälkeen. Alkoholiriippuvuuteen liittyy jopa 60 %:lla jokin unihäiriö.

Hyvälaatuinen uni on kattavasti yhteydessä niin fyysisiin kuin psyykkisiinkin voimavaroihimme. Hyvin nukkuneena arjessa jaksaa ja voi paremmin. Lisäksi hyvin nukkuneena jaksaa pitää paremmin myös huolta itsestään ja hyvinvoinnistaan.

Suomalaiseen arkeen ja juhlaan kuuluu monesti alkoholi. Saunaolut, lauantai-illan viini kotisohvalla tai kosteat perjantai-illan juhlat ovat tuttuja tilanteita, joissa alkoholia käytetään. Kun kuitenkin tiedämme, että alkoholi on vaaraksi terveydelle, kannattaa omaa alkoholinkäyttöään tarkkailla.

Toisinaan tunnemme painetta juomiseen. Tämä ei tarkoita sitä, että alkoholia tarjottaisiin väkisin, vaan sitä, että alkoholia tulee nautittua ikään kuin automaattisesti. Alkoholin ajatellaan kuuluvan tiettyihin tilanteisiin. Näin ei kuitenkaan ole.

”Kaikki, jotka käyttävät alkoholia edes jonkin verran,
voivat vähentää juomistaan.”

Elämän kriiseissä alkoholinkäyttö voi lisääntyä. On tärkeää pitää mielessä, että alkoholia ei käytettäisi sellaiseen, mihin se ei voi auttaa.

Kaikki, jotka käyttävät alkoholia edes jonkin verran, voivat vähentää juomistaan. Siitä on aina hyötyä terveydelle. Sillä ei ole syöpäriskin kannalta merkitystä, mitä alkoholijuomia juodaan, vaan sillä, kuinka paljon juo. Alkoholin aiheuttaman syöpäriskin minimoimiseen pätee yksinkertainen neuvo: Mitä vähemmän alkoholia juo, sitä pienempi syöpäriski on.

Suomalaissa suosituksissa alkoholin käytölle on määritetty korkean ja kohtalaisen riskin rajat. Korkean riskin taso on ikään kuin hälytysraja. Suositusten mukaan alkoholijuomien käyttöä tulee rajoittaa niin, että naiset nauttivat alkoholia enintään annoksen päivässä ja miehet enintään kaksi annosta.

Korkean riski raja saavutetaan, jos mies juo 23-24 alkoholiannosta viikossa ja nainen 12-16 annosta viikossa. Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

Runsasta juomista (yli 5–6 annosta kerralla) pitäisi välttää. Alkoholia ei pitäisi nauttia joka päivä.

Ihmisen ikääntyessä hänen alkoholin sietokykynsä pienenee. 60-vuotias kestää vain puolet 30-vuotiaan alkoholimäärästä. Lähes jokaisella eläkeikäisellä on ainakin yksi lääke, jonka tehoa alkoholi sekoittaa.

Alkoholin annosmäärä lasketaan niin, että juomien sisältämä alkoholi muutetaan puhtaaksi alkoholiksi.

Yksi alkoholiannos on esimerkiksi

  • 1 pullo keskiolutta (33 cl)
  • 12 cl viiniä
  • 4 cl viinaa

Kun alkoholin haittoja tarkastellaan syövän näkökulmasta, turvallisin annosraja on nolla.

Vinkkejä juomisen vähentämiseen

  • Seuraa omaa alkoholinkulutustasi aktiivisesti niin, ettei alkoholia tule juotua huomaamatta. Voit pitää vaikka kirjaa siitä, kuinka paljon alkoholia kulutat viikossa ja verrata tuloksiasi suosituksiin.
  • Mieti myös, missä tilanteissa juot. Jos juot joka päivä samaan aikaan, mieti miten voit rikkoa tavan.
  • Kun juot alkoholia, mieti etukäteen, kuinka monta annosta aiot ottaa ja pysy päätöksessäsi.
  • Vähennä tissuttelua. Joka ilta, tai edes useampana iltana viikossa, ei tarvitse nauttia viinilasillista tai olutpulloa työpäivän jälkeen. Saunakaljan voi vaihtaa alkoholittomaan janojuomaan.
  • Juhlissa tulee helposti juotua useita annoksia alkoholia. Vähennä kerta-annoksia niin, että ne eivät ylitä suosituksia. Ota pieni siideri ison tuopin sijaan. Käytä pieniä viinilaseja.
  • Voit illan aikana vaihtaa juoman alkoholittomaan. Hyvä tapa on myös vaihtaa joka toinen juoma alkoholittomaan.
  • Vaihda miedompaan juomaan tai laimenna drinkkejäsi.
  • Juo hitaasti ja pienin kulauksin.
  • Voit aivan hyvin kieltäytyä tarjotusta alkoholista.
  • Mene kaupassa alkoholihyllyn sijasta virvoitusjuomahyllylle. Alkoholittomien juomien valikoima on monipuolinen.
  • Herkullinen juoma valmistuu esimerkiksi mehusta ja tuoreista hedelmistä tai pakastemarjoista tehosekoittimella.

Muista myös, että ilman alkoholia vietetyt juhlat ja arki-illat antavat hyvää esimerkkiä lapsille.

Jos mietit, oletko alkoholin ongelmakäyttäjä, apua saat esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta.

Päihdelinkki

Vähentämisen hyötyjä

Alkoholinkäytön vähentäminen tai alkoholinkäytön lopettaminen kokonaan tuo useita terveyshyötyjä ja vähentää monen vakavan sairauden vaaraa. Sen lisäksi, kun juot vähemmän alkoholia,

  • nukut paremmin
  • tunnet olosi aamuisin virkeämmäksi
  • saat vähemmän kaloreita, joten paino voi pudota
  • närästys voi helpottaa
  • muisti voi alkaa toimia paremmin
  • seksielämä voi kohentua