Siirry suoraan sisältöön

Virukset ja bakteerit

Harva yhdistää viruksia ja bakteereita syöpäsairauksiin, mutta jotkut virukset ja bakteerit aiheuttavat syöpää. Arvioiden mukaan virus- ja bakteeri-infektiot aiheuttavat 15-20 prosenttia kaikista maailman syövistä.

Kehitysmaissa infektioiden aiheuttamat syövät ovat yleisempiä kuin kehittyneissä maissa.

Eri virus- ja bakteeritartunnat aiheuttavat syöpää eri tavoilla. Jotkut vaikuttavat suoraan solun kasvua määrittäviin geeneihin, toiset aiheuttavat kroonisen tulehdustilan, joka voi lopulta johtaa syöpään. Jotkut tartunnat heikentävät ihmisen omaa immuunipuolustusjärjestelmää, jolloin elimistö ei pysty taistelemaan syöpää vastaan.

”Viruksesta ja bakteerista riippuen
voit suojata terveyttäsi eri tavoin.”

Suurin osa ihmisistä, jotka saavat jonkin virus- tai bakteeritartunnan, eivät suinkaan saa syöpää. Tartunnan lisäksi monilla muilla tekijöillä, kuten elintavoilla, on vaikutusta syövän syntyyn.

Viruksesta ja bakteerista riippuen voit suojata terveyttäsi eri tavoin. Tiettyjä viruksia vastaan voit suojautua rokotteella tai kondomia käyttämällä. Aina suojautumiskeinoa ei kuitenkaan ole.

Tälle sivulle on koottu tietoa tärkeimmistä syöpää aiheuttavista viruksista ja bakteereista.

HPV (human papilloma virus, papilloomavirus) on yleinen virus, joka aiheuttaa muutoksia esimerkiksi kohdunkaulan soluissa. HPV-virus kuuluu tunnetuimpiin syöpää aiheuttaviin viruksiin.

Papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on tärkein riskitekijä kohdunkaulan syövässä. Ilman virustartuntaa ihmiselle ei voi syntyä kohdunkaulan syöpää. Tartunta ei kuitenkaan läheskään aina johda syöpään.

Jopa 80 prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa papilloomavirustartunnan, mutta valtaosalla virustartunta häviää aiheuttamatta muutoksia.

HPV tarttuu suorassa iho- tai limakalvokontaktissa esimerkiksi sukupuolielinten alueelle. Infektioita on eniten 20-25-vuotiailla.

Mitä syöpiä HPV aiheuttaa?

Ihmisellä esiintyviä papilloomaviruksia tunnetaan yli 100. Vain osa näistä viruksista voi aiheuttaa syöpää.Virukset jaotellaan matalan syöpäriskin papilloomaviruksiin, jotka voivat aiheuttaa hyvänlaatuisia muutoksia (ihosyyliä, kurkunpään papilloomia, sukupuolielinten kondyloomaa), ja korkean syöpäriskin papilloomaviruksiin.

Korkean syöpäriskin HPV-virus vaurioittaa solujen DNA:ta ja saa solut jakautumaan ja kasvamaan hallitsemattomasti. Tämä voi johtaa syöpään.

Korkean syöpäriskin papilloomavirukset (HPV-tyypit 16 ja 18) voivat aiheuttaa etenkin kohdunkaulan syöpää. Ne voivat aiheuttaa myös osan ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä.

”Solumuutoksista pieni osa etenee kohdunkaulan syövän esiasteiksi.”

Korkean syöpäriskin papilloomavirustartunta sukupuolielinten alueella on lähes aina oireeton ja paranee itsestään. Pienellä osalla tartunnan saaneista tulehdus kuitenkin pitkittyy. Naisella tulehduksen pitkittyminen voi johtaa kohdunkaulan solumuutosten kehittymiseen. Solumuutoksista pieni osa etenee kohdunkaulan syövän esiasteiksi ja kehittyy ilman hoitoa lopulta kohdunkaulan syöväksi.

Mitä voin tehdä?

Kohdunkaulan syövän riskitekijöitä ovat nuorena aloitetut yhdynnät, useat seksikumppanit ja tupakointi. Kondomi ei anna täyttä suojaa tartunnalta, mutta pienentää tartunnan riskiä. HPV-tartuntaan sinällään ei ole hoitoa.

Kohdunkaulan irtosolunäytteestä tehtävän Papa-kokeen avulla voidaan selvittää, onko kohdunkaulassa solumuutoksia. Naiselle voidaan tehdä myös HPV-testi eli papilloomavirustesti. HPV-testillä voidaan selvittää, onko naisella korkean riskin papilloomavirustartunta. Jos tartunta todetaan, tehdään naiselle Papa-koe mahdollisten solumuutosten toteamiseksi.

Kohdunkaulan syöpä (Kaikki syövästä -sivusto)

HPV-rokote

Papilloomavirus-infektio voidaan estää HPV-rokotteella. Rokote antaa suojan yleisimpiä HPV-tyyppejä vastaan. Se ehkäisee kohdunkaulan syövän esiasteita sekä myös HPV-tartunnan aiheuttamia emättimen ja ulkosynnyttimien syövän esiasteita.

Rokote antaa parhaimman suojan silloin, kun se otetaan ennen seksin aloittamista. Rokote tehoaa vain niihin ihmisiin, jotka eivät ole koskaan sairastaneet HPV-tulehdusta.

HPV-rokote kuuluu nykyisin kansalliseen rokoteohjelmaan. Se annetaan kuudesluokkalaisille tytöille.

Lisäksi kuka tahansa alle 26-vuotias voi ottaa rokotteen.

Lue lisää HPV-rokotteesta:

HPV-rokote (THL)

Kohdunkaulan syövän seulonta

Yksi tärkein keino kohdunkaulan syövän ehkäisyssä on säännöllinen Papa-seulontoihin osallistuminen. Kohdunkaulan syövän seulonnan avulla voidaan estää kohdunkaulan syövän esiasteiden eteneminen syöväksi. Kohdunkaulan syövän seulontoihin kutsutaan Suomessa kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat. Joissakin kunnissa seulontaa tarjotaan myös 25- ja 65-vuotiaille.

Kohdunkaulan syövän seulontaan pitää osallistua, vaikka olisi saanut HPV-rokotteen. Rokote ei suojaa kaikilta virustyypeiltä, eikä se tehoa jo olemassa oleviin tartuntoihin.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Hepatiitti B (HBV) ja hepatiitti C (HCV) ovat viruksia, jotka aiheuttavat maksatulehdusta. Suomessa hepatiitti B ja C ovat harvinaisia.

Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa seksissä ja verestä esimerkiksi käytettyjen neulojen ja ruiskujen kautta. Virus voi tarttua myös äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana.

Lue lisää hepatiitti B -viruksesta:

Hepatiitti B (THL)

Hepatiitti B -rokote (THL)

Luotettavaa tietoa hepatiitti B:stä, ja  sitä vastaan suunnatusta rokotteesta saat myös Rokotustieto.fi-sivustolta:

Torjuttavat taudit

Hepatiitti C tarttuu veren välityksellä esimerkiksi käytetyistä ruiskuista ja neuloista. Harvinaista, mutta mahdollista on, että hepatiitti C tarttuu seksikontaktissa tai synnytyksessä äidistä lapseen. Suomessa hepatiitti C -virustartuntoja on pääosin niillä, jotka käyttävät suonensisäisiä huumeita ja jakavat ruiskuja muiden kanssa.

Lue lisää hepatiitti C -viruksesta:

Hepatiitti C (THL)

Mitä syöpää hepatiitti aiheuttaa?

Hepatiitti B -tartunta ja hepatiitti C -tartunta voivat hoitamattomina johtaa maksan vaurioitumiseen ja joskus maksakirroosiin eli maksan kovettumiseen. Maksakirroosiin sairastuneista 10-20 prosentille kehittyy vuosien kuluessa maksasyöpä.

Mitä voin tehdä?

Hepatiitti B:tä vastaan on olemassa rokote. Se ei yleisesti Suomessa kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan, sillä virus on Suomessa harvinainen. Rokotteen voi saada ilmaiseksi osana kansallista rokotusohjelmaa, jos henkilö kuuluu tiettyyn riskiryhmään, kuten verenvuototautia sairastaviin.

Hepatiitti C:tä vastaan ei ole olemassa rokotetta. Suomessa riski hepatiitti C -tartuntaan on hyvin pieni.

Kondomi suojaa seksin välityksellä tulevilta hepatiittitartunnoilta. Puhtaat ruiskut ja neulat ehkäisevät ruiskuhuumetartunnoilta. Ulkomailla ei kannata ottaa tatuointeja tai lävistyksiä.

Helikobakteerin (helicobacter pylori) aiheuttama tulehdus on yksi yleisimmistä infektiotartunnoista. Helikobakteeri elää mahalaukun limakalvolla.

Lähes puolella maailman ihmisistä on helikobakteeritartunta. Helikobakteerin aiheuttama infektio on kehitysmaissa huomattavasti yleisempi kuin kehittyneissä maissa. Sen on todettu olevan yhteydessä epähygieenisiin oloihin. Helikobakteeritartunta on yleisempi iäkkäillä ihmisillä.

”Lähes puolella maailman ihmisistä on helikobakteeritartunta.”

Helikobakteeri aiheuttaa mahan limakalvolla kroonisen tulehduksen. Suurimmalle osalle helikobakteeri ei aiheuta vakavia oireita. Kuitenkin helikobakteeri voi aiheuttaa maha- ja pohjukaissuolihaavoja. Helikobakteerin mahassa aiheuttamat muutokset lisäävät mahasyövän riskiä.

Lue lisää helikobakteerista:

Helikobakteeri (Terveyskirjasto)

Epstein-Barrin virus (EBV) on herpesryhmän virus, joka aiheuttaa nielun imukudoksen tulehduksen. EBV tunnetaan parhaiten siitä, että se aiheuttaa tulehdustauti mononukleoosia eli ns. pusutautia.

EBV on yleinen virus, joka voi tarttua ihmisestä toiseen yskimällä, aivastamalla tai ruuan ja juoman välityksellä. Suurin osa ihmisistä kantaa EBV:tä, vaikka heillä ei olisi minkäänlaisia oireita. EBV-viruksesta ei pääse eroon eikä sitä vastaan ole rokotetta.

”On hyvin harvinaista, että herpesviruksen kantajalle kehittyisi syöpä.”

Herpesvirus heikentää immuunipuolustusjärjestelmää, joka altistaa soluja muutoksille. EBV-infektio voi aiheuttaa Burkittin lymfoomaa, Hodgkinin lymfoomaa ja tiettyä nenän ja nielun alueella olevaa syöpää.

Toinen syöpään liittyvä herpesvirus on ihmisen herpesvirus 8 (KSHV). KSHV-tartunnat ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Tämä virus tarttuu suojaamattoman seksin ja veren välityksellä. KSHV-infektio voi aiheuttaa Kaposin sarkooman.

On hyvin harvinaista, että herpesviruksen kantajalle kehittyisi syöpä. Terveille ihmisille, joilla on hyvä immuunipuolustusjärjestelmä, herpesvirustartunnat eivät lisää syövänvaaraa.

Hiv-tartunta (hi-virus) ei suoraan aiheuta syöpää. Kuitenkin ihmisillä, joilla on HIV-tartunta, on suurempi riski sairastua tiettyihin syöpiin, koska heidän immuunipuolustusjärjestelmänsä on heikentynyt rajusti.

Lue lisää HIV:stä:

HIV (THL)

HIV-tietoa (HIV-tukikeskus)