Siirry suoraan sisältöön

Ota HPV-rokote

HPV (human papiloma virus) eli papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulan syöpää ja joitakin muita syöpä. Kohdunkaulan syöpää ei voi syntyä ilman virustartuntaa.

Papilloomavirusinfektio voidaan estää HPV-rokotteella. Rokote suojaa yleisimmin syöpää aiheuttavilta papilloomavirustyypeiltä. Rokotteen avulla voidaan ehkäistä kohdunkaulan syövän esiasteita ja HPV-tartunnan aiheuttamia emättimen ja ulkosynnyttimien syövän esiasteita.

Rokote antaa parhaan suojan, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Jos HPV-virusta on jo elimistössä ennen rokotetuksen antamista, ei rokote enää suojaa siltä.

HPV-rokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokoteohjelmaan. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.-6.-luokalla olevat oppilaat. Lisäksi lukuvuosina 2020-2021 ja 2021-2022 rokotetta tarjotaan myös 7.-9.-luokkalaisille pojille.

Rokotteen voi ottaa myöhemminkin, joskin sen tarjoama teho on heikompi. Ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan HPV-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa, voivat ostaa rokotteen reseptillä apteekista.

Lue lisää HPV-rokotteesta ja kohdunkaulan syövästä

HPV-rokote (THL)(avautuu uudessa ikkunassa)

Virukset ja bakteerit

Kohdunkaulan syöpä (Kaikki syövästä)(avautuu uudessa ikkunassa)