Suolistosyöpäseulonnat alkoivat keväällä 2019
Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Vuosittain siihen sairastuu yli 3000 henkilöä. Uudistettu suolistosyövän seulontaohjelma alkoi Suomessa keväällä 2019.
Kenelle, miksi ja miten?
Seulontaan kutsutaan 60 – 74-vuotiaat miehet ja naiset kahden vuoden välein, koska suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä.
Vuonna 2020 seulontaa järjestävät kunnat:
Jyväskylä, Kaarina, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Sauvo, Säkylä, Tampere, Ylitornio, Kustavi ja Posio
Seulontaohjelman ensimmäisinä vuosina 2019 – 2020 kutsutaan vapaaehtoisten pilottikuntien(avautuu uudessa ikkunassa) 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat. Seulonta laajenee vaiheittain kansalliseksi ohjelmaksi.
Suolistosyövän seulonta pyrkii havaitsemaan suolistosyövän oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoite on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.
Seulottaville henkilöille lähetään postitse seulontatesti ohjeiden kera. Seulontaa varten tarvitaan vain yksi ulostenäyte, joka otetaan itse kotona ja lähetetään postitse laboratorioon tutkittavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu. Seulontaan osallistuminen on siis seulottavalle maksutonta.
Jos seulontanäytteessä havaitaan verta, siitä tulee kirjallinen tieto ja seulotulle järjestetään tarvittavat jatkotutkimukset. Jatkotutkimus on yleensä suoliston tähystys eli kolonoskopia, jossa syy verenvuotoon selvitetään.
Suomessa todetaan vuosittain yli 3 000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä. Vain eturauhassyöpä miehillä ja rintasyöpä naisilla ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan lisääntyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia.
Lue lisää tilanteista, joissa seulontaan osallistuminen voi mietityttää.(avautuu uudessa ikkunassa)
Mitkä sitten ovat suolistosyövän oireet? Lue lisää suolistosyövästä
Kuuntele podcast aiheesta: