Siirry suoraan sisältöön

Entä jos…? Kysymyksiä suolistosyövän seulonnasta

Entä jos minulla ei ole oireita?

Seulontaan kannattaa aina osallistua. Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat epämääräisiä. Etenkään esiaste ei aiheuta oireita. Seulonnan avulla nämä voidaan kuitenkin löytää ja päästä hoitamaan varhaisessa vaiheessa.

Entä jos minulla on oireita?

Seulontaan kannattaa aina osallistua. Oireet eivät ole este osallistumiselle. Älä kuitenkaan jää odottamaan seulontakutsua, jos koet oireita vaan ota yhteyttä lääkäriin.

Jos havaitset jatkuvia vatsan toiminnan oireita tai verenvuotoa peräaukosta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Toimi näin, vaikka olisit juuri osallistunut tai pian osallistumassa seulontaan. Useimmiten oireille löydetään tutkimuksissa muu syy kuin syöpä.

Entä jos käytän ummetuslääkkeitä?

Voit jatkaa käyttöä oman lääkitysohjeesi mukaan. Seulontanäytteen voi ottaa, vaikka sinulla olisi käytössä jokin ulosteeseen tai ulostamiseen vaikuttava lääke. Mikään lääkitys ei ole este näytteen ottamiselle.

Entä jos olen juuri lähdössä matkoille?

Hyvää matkaa! Voit rauhassa siirtää seulonnan matkalta paluun jälkeiseen aikaan. Voit osallistua seulontaan eli ottaa näytteen koska tahansa sinulle parhaiten sopivaan aikaan. Kutsu on voimassa kalenterivuoden loppuun asti. Muista kuitenkin lähettää näyte pian ottamisen jälkeen laboratorioon.

Entä jos minulla on juuri ripuli?

Ripuli ei ole este osallistumiselle, mutta FIT-testin käyttö voi olla hankalaa. Voit hyvin siirtää seulontaan osallistumista kunnes ripuli on mennyt ohi. Kutsu on voimassa kalenterivuoden loppuun asti.

Jos suolen toiminta on pitkään tai toistuvasti normaalista poikkeava, ota yhteyttä lääkäriin.