Siirry suoraan sisältöön

#KäytäAikasi

Suomessa kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan viiden vuoden välein. Yleensä ensimmäinen kutsu tulee 30-vuotiaana, viimeinen 65-vuotiaana. Osassa hyvinvointialueita kutsutaan seulontaan ensi kerran jo 25-vuotiaana.

Mitä kaikkea sinun tulisi tietää kohdunkaulan syövän seulonnasta?

Kohdunkaulan syöpä voi kehittyä kauan ilman, että se aiheuttaa oireita. Seulonnassa etsitään syövän lisäksi syövän esiasteita ihmisiltä, joilla ei ole syövän oireita. Tavoitteena on löytää nämä esiasteet kohdunkaulalla ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Tällöin syöpä voidaan estää.

Seulontakäynnit eivät maksa sinulle mitään.

Kohdunkaulan syöpä on nuorten naisten toiseksi yleisin syöpä Euroopassa. Suomessa kohdunkaulan syöpä on harvinainen vuosikymmeniä järjestettyjen seulontojen ansiosta. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on kuitenkin lisääntynyt Suomessa 1990-luvulta lähtien alle 40-vuotiaiden naisten keskuudessa. Suurin osa kohdunkaulan syövistä löytyy naisilta, jotka eivät ole osallistuneet seulontoihin.

Haluatko tietää lisää?

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten voin osallistua?

Saat kotiin kirjeen, jossa sinut kutsutaan seulontakäynnille. Kutsussa kerrotaan seulontakäynnin paikka ja aika tai ohjeet ajan varaamiseen. Jos valmiiksi varattu aika ei sovi sinulle, voit siirtää sen. Ohjeet ovat kutsussa. Mene seulontakäynnille varattuna aikana.

Jos et ole saanut kutsua tai olet unohtanut mennä seulontaan, ole yhteydessä hyvinvointialueesi seulonnan järjestäjään. Tieto seulonnan järjestäjästä löytyy oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Mitä seulontakäynnillä tapahtuu?

Hoitaja kysyy sinulta kysymyksiä esimerkiksi kuukautisista, raskauksista ja seulontanäytteistä, jotka sinulta on otettu aiemmin. Hoitaja pyytää sinua riisumaan alavartalosi paljaaksi ja käymään makuulle. Hän neuvoo sinua näytteenoton ajan. Hoitaja laittaa emättimeesi välineen, jonka avulla hän näkee ottaa näytteen paremmin. Sitten hän ottaa näytteen pyyhkäisemällä emättimen pinnalta. Näytteenotto voi nipistää, mutta se kestää vain hetken. Jos näytteenotto jännittää, siitä on hyvä kertoa hoitajalle.

Kannattaako minun osallistua seulontaan, jos olen terve, eikä minulla ole oireita?

Kannattaa. Koska kohdunkaulan syöpä kehittyy hitaasti, jo syövän esiasteet voidaan löytää seulonnan avulla. Seulontaan kannattaa aina osallistua, vaikka vastaava tutkimus olisikin tehty lähiaikoina muualla.

Tarvitseeko minun osallistua seulontaan, jos minulla on vain yksi seksikumppani tai en ole juuri nyt seksisuhteessa?

Kohdunkaulan syöpään voivat sairastua kaikenikäiset naiset eikä seksuaalisella suuntautumisella, seksuaalisella aktiivisuudella tai käytetyllä ehkäisymenetelmällä ole ratkaisevaa merkitystä. Jokaisen seksielämän aloittaneen naisen on siis hyvä osallistua seulontaan.

Voinko osallistua seulontaan raskaana tai kuukautisten aikana?

Raskaus ja imetys eivät estä seulontaan osallistumista. Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana. Kuukautiset eivät kuitenkaan ole este näytteenotolle, jos et voi vaihtaa aikaa.