Siirry suoraan sisältöön

Liikunta ja ruumiillinen työ vähentävät riskiä sairastua syöpään

Hyväkuntoiset miehet sairastuvat harvemmin syöpään kuin huonokuntoiset. Myös fyysisesti raskas työ suojaa miehiä suolistosyöviltä.

Hyvässä tai erinomaisessa kunnossa varusmiesaikana olleilla miehillä on tutkimuksen mukaan selvästi alentunut riski sairastua syöpään myöhemmällä iällä. Riski oli jopa 18 prosenttia pienempi kuin huonokuntoisilla.  Ylipaino suurensi riskiä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 30 000 vuonna 1958 syntynyttä suomalaista miestä ja 2400 huippu-urheilijaa. Vuonna 1958 syntyneistä miehistä kerättiin tietoja heidän varusmiespalvelunsa ajalta. Syöpään sairastumisesta saatiin tiedot syöpärekisteristä.

”Nämä miehet ovat vielä melko nuoria, joten pidempi seuranta on tarpeen, jotta tuloksista voidaan tehdä tarkempia päätelmiä”, tutkimuksen tekijä Jorma Sormunen muistuttaa.

Jorma Sormunen tutki lääketieteen tohtoritutkimuksessaan fyysisen aktiivisuuden ja kunnon vaikutuksia syöpäilmaantuvuuteen. Erityisesti tutkimuksessa selvitettiin miesten paksu- ja peräsuolen ja eturauhasen syöpien ilmaantuvuutta.

Ruumiillisen työn tekijöillä syövät harvinaisempia

Väitöskirjassa tutkittiin myös yhteyttä työn fyysisen rasittavuuden ja paksu- ja peräsuolen sekä eturauhassyövän ilmaantuvuuden välillä. Raskas ruumiillinen työ pienensi syöpään sairastumisen riskiä. Erityisen suuri suojavaikutus oli paksunsuolen alueella esiintyvissä syövissä. Ne joiden työ oli fyysisesti raskainta, sairastuivat 40 prosenttia harvemmin paksusuolen syöpään.

Huippu-urheilijat sairastuivat syöpään harvemmin kuin muut. Keskimatkanjuoksijoilla oli liki puolet alhaisempi syöpäilmaantuvuus verrattuna muuhun väestöön. Erityisen matala syöpäriski oli pitkänmatkanjuoksijoilla ja hyppääjillä. Suomalaisten huippu-urheilijamiesten syöpäilmaantuvuutta seurattiin vuodesta 1986 vuoteen 2010.

Yksittäisen ihmisen kohdalla on mahdoton sanoa, miten liikunta vaikuttaa syövän syntymiseen. Tutkimusten mukaan riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.