Siirry suoraan sisältöön

Lasten aurinkosuojauksesta huolehtiminen on vanhempien vastuulla

Lapset eivät aina itse muista tai ymmärrä auringolta suojautumisen tärkeyttä. Lapsen iho on aikuisen ihoa ohuempi, joten se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi. Lapsen ihon suojamekanismit ovat lisäksi vielä kehittymättömät.

Iho muistaa palamisen. Toistuva palaminen etenkin lapsena ja elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä aikuisena.

Aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, että lasten suojautuminen auringolta on kunnossa.

Lapsen suojaaminen auringolta

Varjo, vaatteet ja voide on hyvä muistisääntö auringon säteilyltä suojautumiseen.

  • Leikit kannattaa siirtää varjopaikkoihin, kun auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan. Aurinkoa tulisi välttää keskipäivän aikaan kello 11-15. Sisätilojen lisäksi varjopaikkoja löytyy aurinkovarjon alta, terassilta tai puun alta.
  • Oikeanlainen vaatetus on tärkeää. Lapsen vaatteiden tulisi olla väljiä ja ihon hyvin peittäviä. Hyvän suojan antavat esimerkiksi puuvillavaatteet. Tarjolla on myös UV-suojavaatteita, jotka antavat vielä lisäsuojaa. Lapsen päätä suojaamaan paras on lierihattu, koska se peittää korvalehdet ja suojaa niskaa. Laadukkaat aurinkolasit suojaavat silmiä.
  • Lapsille suunniteltua aurinkorasvaa laitetaan niihin kohtiin, joita vaatetus ei peitä. Iho tulisi rasvata noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa runsaalla rasvamäärällä. Rasvaa tulee lisätä muutaman tunnin välein sekä aina uinnin ja kuivaamisen jälkeen. Rasvan sopivuutta voi ensin testata pienelle ihoalueelle.

Lasten on hyvä käyttää tuotteita, joissa on korkea suojakerroin, mielellään 50, sekä UVA- ja UVB-suoja. Erityisesti lapsille kehitetyissä suojavoiteissa ei yleensä ole ihoa ärsyttäviä kemiallisia ainesosia, kuten voimakkaita hajusteita. Mikään suojavoide ei täysin estä säteilyn pääsyä iholle. Aurinkorasva ei pidennä auringossa oloaikaa.

Vauvaikäisille lapsille ei suositella kemiallista aurinkorasvaa ollenkaan. Tärkeää on, ettei vauva ole suoraan auringonvalossa. Vaunuissakin vauvaa tulee suojata vaatteilla ja aurinkosuojilla.

Video Auringon apurit: Loistetaan ydesssä

Hipposten telttaretki satukirjan (pdf) avulla voi keskustella lapsen kanssa, miten auringosta voi nauttia turvallisesti.

Lisätietoa:
Lapsen iho on herkkä auringon säteilylle – kolme kysymystä

Tietoa auringosta ja ihosta