Siirry suoraan sisältöön

Osallistu seulontoihin

Järjestettyihin syöpäseulontoihin osallistuminen on tehokas tapa vähentää tiettyjen syöpien riskiä.

Suomessa kunnat järjestävät maksutta kohdunkaulan syövän seulontaa ja rintasyövän seulontaa eli mammografiaa tietyn ikäisille naisille ja suolistosyövän seulontaa tietyn ikäisilla naisille ja miehille.

Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Seulonnoilla voidaan vähentää raskaiden syöpähoitojen käyttöä ja ennen kaikkea syövän aiheuttamia kuolemia.

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyöpä on yhteisnimitys paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu yli 3000 henkilöä.

Kenelle ja miksi:

Uudistettu suolistosyövän seulontaohjelma on alkanut Suomessa vuonna 2019. Vuonna 2020 seulontaa järjestävät kunnat: Jyväskylä, Kaarina, Kustavi, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Posio, Sauvo, Säkylä, Tampere ja Ylitornio. Seulonta laajenee vähitellen valtakunnalliseksi.

Seulontaan kutsutaan 60 – 74-vuotiaat miehet ja naiset kahden vuoden välein, koska suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä.

Suolistosyövän seulonta

1.

Kutsu kotiin. Voit ottaa näytteen koska tahansa sinulle sopivaan aikaan.

2.

Seulontanäyte otetaan itse kotona wc-käynnin yhteydessä. Testiputki postitetaan valmiiksi maksetussa palautuskuoressa seulontalaboratorioon.

3.

Näyte tutkitaan laboratoriossa. Siitä etsitään verta, jota ihmissilmin ei voi havaita.

4.

Vastaus tulee kotiin postitse.

4a.

Tulos normaali – seuraava kutsu kahden vuoden kuluttua.

4b.

Näytteessä on verta. Jos näytteestä löytyy verta, vastauskirjeessä on ohje yhteyden ottamisesta kotikunnan seulontahoitajaan. Seulontahoitajan kanssa sovitaan syyn selvittämisestä.

Noin neljällä henkilöllä sadasta testitulos on positiivinen eli ulosteessa on verta. Se ei välttämättä ole merkki syövästä, mutta veren syy täytyy selvittää.

5.

Kolonoskopiatutkimus Seulonnan jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Tutkimuspaikka (terveyskeskus tai sairaala) antaa tarkat ohjeet kolonoskopiasta. Kolonoskopiassa käytetään taipuisaa tähystintä. Sen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa esiasteita.

6.

Kirurginen hoito Jos jatkotutkimuksissa todetaan syöpä, saat tarvittavat hoidot.

Lue lisää suolistoseulonnasta.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kenelle  ja miksi?

Kaikki 30-60 -vuotiaat saavat kutsun viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat ja 65-vuotiaat kutsutaan.

Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää.  Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio. Alle 25-vuotiaita ei kannata seuloa, koska nuorilla 90 prosenttia HPV-infektioista paranee itsestään ja toisaalta syövän kehittyminen kestää keskimäärin 10-15 vuotta.

Lue lisää tilanteista, joissa seulontaan osallistuminen voi mietityttää.

Kohdunkaulan syövän seulonta

1.

Kutsu kotiin. Ajan vaihtaminen mahdollista.

2.

Käynti vastaanotolla. Hoitaja ottaa näytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytteenotto voi nipistää vähän ja sen jälkeen saattaa tulla tiputteluvuotoa.

Käynnin aikana täytetään esitietolomake, jossa kysytään milloin edelliset kuukautiset alkoivat, mitä ehkäisyä (tai hormonikorvaushoitoa) käytät sekä sitä, milloin olet viimeksi käynyt Papa-kokeessa ja mikä oli sen tulos.

3.

Näyte tutkitaan laboratoriossa. Siitä etsitään joko solumuutoksia (perinteinen Papa-koe) tai HPV-virusta. Jos näytteestä löytyy syöpään liittyvä HPV-virus, tutkitaan seulontanäytteestä mahdollisia kohdunkaulan solumuutoksia (Papa-koe).

4.

Vastaus tulee kotiin postitse.

4a.

Tulos normaali – seuraava kutsu viiden vuoden kuluttua.

4b.

Tulos epäselvä tai lieväasteisia solumuutoksia (luokitus ASC-US, LSIL alle 30-vuotiailla) tai HPV-testi on positiivinen, mutta Papa-kokeessa todetaan korkeintaan lieviä solumuutoksia,  seuraava kutsu 1-2 vuoden päästä.

4c.

AGC-NOS -tuloksen saaneille joko kolposkopia tai uusi näyte 4-6 kuukauden kuluttua.

4d.

Jos löytyy vahvempia solumuutoksia (ASC-H, HSIL ja AGC-FN, LSIL 30 vuotta täyttäneillä tai toistuva ASC-US ) kutsutaan kolposkopiaan.

Kolposkopia on emättimen ja kohdunsuun tähystystutkimus, joka tehdään sairaalan poliklinikalla.  Kolposkopiassa kohdunsuu käsitellään etikalla ja eri värisinä näkyvistä muutoksista otetaan kudosnäyte.

Vaikka saisit kutsun kolposkopiaan, on lähes aina kyse lievästä muutoksesta, joka ei ole syöpä eikä edes syövän esiaste.

5.

Jos kudosnäytteissä löytyy esiastemuutoksia, tulee kutsu toimenpiteeseen, jossa muutosalueet poistetaan.

Mitä seulontaohjelma tarkoittaa, miksi seulontaan kannattaa osallistua? Katso erikoislääkäri Pekka Niemisen ja Petra Makkosen (lääketieteen lisensiaatti, tutkija) keskustelu aiheesta:

 

Lue lisää kohdunkaulan syövästä Kaikki syövästä -sivustolta

Kohdunkaulan syöpä

Lue Niina Rädyn tarina

Lue lisää Kohdunkaulan syövän seulonnasta Syöpärekisterin sivuilta

Rintasyövän seulonta eli mammografia

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain siihen sairastuu yli 5000 naista. Noin  40 prosenttia rintasyövistä todetaan seulontatutkimuksessa.

Kenelle ja miksi?

50-69 vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Alle 50-vuotiaita naisia ei seulota, koska alle 50-vuotiaiden rintakudos on yleensä tiiviimpää, jolloin syöpä ei näy yhtä hyvin mammografiakuvissa. Sen sijaan seulontaa kannattaisi laajentaa 70-74-vuotiaisiin, koska seulonta vähentää rintasyöpään kuolleisuutta myös tällä ikäluokalla.

Seulonnan avulla pyritään löytämään rintasyöpä varhaisessa vaiheessa, jolloin oireita ei vielä ole eikä kasvainta yleensä löydä käsin tunnustelemalla. Useimmiten se ei ole levinnyt imusolmukkeisiin eikä muualle elimistöön. Tällaisen kasvaimen ennuste on hyvä, eli tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa.

Kahden vuoden välein tehtävän seulonnan on todettu vähentävän kuolleisuutta rintasyöpään. Osa rintasyövistä löytyy seulontojen välissä, mutta vuosittainen tutkimus ei lisäisi rintasyöpäseulonnan vaikuttavuutta.

 

 

Rintasyöpäseulonta

1.

Saat kutsun kotiin postitse. Jos aika ei sovi, sen voi vaihtaa puhelimitse tai verkossa.

2.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiatesti on rintojen röntgentutkimus, jossa rinnat asetetaan puristelevyn väliin ja rinnoista otetaan yhden tai useamman suunnan röntgenkuvat.

3.

Kaksi radiologia tutkii kuvat.

4a.

Vastaus tulee kotiin postitse, jos tulos on normaali

4b.

Jos kuvissa on muutoksia saatu kutsun puhelimitse tai postitse jatkotutkimuksiin

Noin kolme henkilöä sadasta kutsutaan jatkotutkimuksiin. Useimmilla jatkotutkimuksiin kutsutuista on hyvänlaatuinen muutos, joka ei edellytä toimenpiteitä.

Jatkotutkimuksia ovat mm. lisämammografiakuvat, ultraäänitutkimus, nesterakkulan tyhjennys ja kuvaus (pneumokystografia), vuotavan maitotiehyeen varjoainekuvaus (duktografia) sekä ohutneula- (solunäyte) ja paksuneulanäytetutkimus (kudosnäyte) tai näiden yhdistelmät.

5.

Mikäli jatkotutkimuksissa ei voida sulkea pois syövän mahdollisuutta, tutkittava henkilö saa lähetteen sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen kasvaimen lopullisen laadun selvittämiseksi. Noin 20 prosentilla jatkotutkimuksiin lähetettävistä löytyy rintasyöpä.

Lue lisää rintasyövästä Kaikki syövästä -sivustolta

Rintasyöpä

Lue lisää rintasyövän seulonnasta Syöpärekisterin sivuilta

Askarruttaako joku asia seulonnoissa? Voit kysyä lisää seulonnoista Suomen Syöpärekisterin sivuilla.